Start
 

 
Konst- och litteraturkritik
 

 
Tio gyllene regler
  
 

 
Dikt och prosa  
 
 

 
Bilder   
 
 

  
Animapedagogiken
 
 

 
Biografi
 
 

 
Kontakt
 
 


 

 

 

 

Sammansatta innebörder


Birgitta Göransson

Blekingesjukhuset

Karlskrona

 

Sammansatta, associationsrika bilder med mycket rika innebörder visar konstnären Birgitta Göransson på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Hennes färgskicklighet är mycket stor. Hon ger formerna i sina bilder hela tiden en djup samhörighet. Det ger betydelser som få konstnärer kan nå fram till. Delvis, som genomskinliga skikt, ligger lager på lager av former - som en nybörjad uppdelad kubism. Formerna kommer fram, löses upp och möts av hemliga tecken. Ljuset sprudlar in, och ibland glöder det sakta inifrån.

Samtal sker hela tiden innerligt, mellan ytan och djupet. Det verkar som om konstnären lägger oerhörd tid på att låta dem mötas på det mest autentiska, äkta sättet.

Färgerna är fantastiska. Se på bilden "Urkraft" skapad med vaxkrita och akrylfärg, där är den röda färgen så nära som vi kan känna det intensiva livet vara.

Birgitta Göransson har en stor färgskicklighet som innefattar både de tekniska och andliga aspekterna. (Läs Wassily Kandinskys färglära i den fantastiska boken: "Om det andliga i konsten" om du vill, Vinga press, 1986, i översättning av Ulf Linde och Sonja Martinson).

Det finns ett viktigt samspel mellan det intuitiva och det intellektuella i Birgitta Göranssons bilder.

"Jag känner, att jag har tre spår", berättar hon. "Det ena är, där jag bryter upp formen i ett slutet rum, till flera rum i rummet. Det andra är, mer öppenhet som ger det mer fria landskapet. Och det tredje är mer som berättelser med figurer, och då är jag mer inne på drömmar och symboler". "Det är olika spår hela tiden, sedan vet man inte vilket spår man hamnar i", så berättar konstnären.

Birgitta Göransson skapar sina allra senaste bilder, som om de vore scener förminskade i skala, där bygger hon upp tillfälliga, valda liv: Det är att: Bo i staden i hus med kupoler. Livet i det röda turkosa mörkret. Den ensamma mamman, som lever i det gyllene templet och bebor jorden med en enda skugga och två barn.

Varje scen blir till en själsbild. Rent sakral, helig är bilden "Mor hänger tvätt", den är skapad så innerlig med sina utspända gyllenglorior.

Konstnären Birgitta Göranssons verk är så fyllda av material för själ och psyke, att upplevelserna blir mycket omfångsrika. Varje person som tycker om konst, borde få tillgång till hennes bilder, med alla sina viktiga innebörder.

Birgitta Göransson har också börjat skapa konstbilder på CD-rom med multimedia. Här använder hon sina egna skapade bilder och utvecklar dem rikt vidare. Hon gör dem till unika berättelser med rörelser och ljud. "Gungstolen, lyssnaren och utställningen", heter hennes nya CD. Jag önskar, att den snart produceras.


ALJA SKIRGÅRD

Bildtext: Mycket sammansatta verk skapar konstnären Birgitta Göransson, som här i bilden "Samband" där varje form är gediget förbunden med de andra. Konstnären är född i Skåne år 1957 och är bosatt sedan 1995 i Nättraby, Blekinge.

 

 Tillbaka till Blekingekonstnärer

Alja Skirgård © 2023 • Konkretion och utveckling

Alja Skirgård  kulturskribent, estetisk  och filosofisk rådgivare